Zawiera GRATISOWE przedmioty
10 najczęstszych błędów, jakie popełniają nowicjusze podczas gotowania z marihuaną
Niezależnie od tego, czy jesteś nowicjuszem w robieniu produktów spożywczych, czy chcesz osiągać lepsze efekty, przyjrzyj się typowym błędom popełnianym podczas gotowania z marihuaną. Czytaj dalej, aby otworzyć drzwi do świata kulinarnych przysmaków cannabis.
Spis treści:
- Stosowanie surowych kwiatów cannabis
- Zbyt drobne mielenie marihuany
- Wydawanie ogromnych ilości pieniędzy na marihuanę wykorzystywaną do gotowania
- Pomijanie wody w przepisach na oleje lub masła
- Wyciskanie każdej ostatniej kropli z naparu
- Brak testu mocy naparu przed gotowaniem
- Niedostateczne mieszanie podczas gotowania
- Brak wiedzy na temat tego, jak stosować koncentraty
- Ignorowanie wielkości porcji
- Ignorowanie wyboru odpowiedniej odmiany
Istnieje wiele pomysłowych sposobów na delektowanie się marihuaną, a produkty spożywcze należą do naszych ulubionych. Poniżej przedstawiamy niektóre z najczęstszych błędów, których należy unikać, jeśli za każdym razem chcesz przygotować pyszne, mocne potrawy z marihuaną.
1. Stosowanie surowych kwiatów cannabis
Jaki jest błąd numer jeden, który popełniają nowicjusze? Próbują użyć surowej marihuany.
Ciepło jest niezbędne do aktywacji THC i/lub CBD w marihuanie, w procesie znanym jako dekarboksylacja. Ta skomplikowana nazwa to w rzeczywistości prosta operacja. Zacznij od nagrzania piekarnika do 110–120°C. Rozłóż zmieloną marihuanę na blaszce i włóż ją do piekarnika na około 1 godzinę. Pamiętaj, aby mieszać pąki CO NAJMNIEJ co 15 minut — chcesz aktywować substancje chemiczne, a nie je spalić.
Robiąc masło konopne pamiętaj, że będziesz musiał utrzymywać niską i stałą temperaturę przez dłuższy czas, do czego idealnie nadaje się wolnowar (jeśli go posiadasz).
Pamiętaj: MUSISZ zdekarboksylować marihuanę przed dodaniem jej do tłuszczu.
2. Zbyt drobne mielenie marihuany
Podczas gdy niektórzy szefowie kuchni zalecają mielenie konopi za pomocą robota kuchennego lub młynka do kawy, istnieją przekonujące powody, aby tego nie robić. Sproszkowanie pąków nadaje potrawom trawiastego smaku, który może nie przypaść Ci do gustu i spowodować, że masło lub olej zmienią kolor na ciemnozielony. Zamiast tego do zmielenia marihuany użyj grubego młynka — najlepsza jest konsystencja gruboziarnistej soli.
3. Wydawanie ogromnych ilości pieniędzy na marihuanę wykorzystywaną do gotowania
Wielu nowicjuszy marnuje pąki, gdy zaczyna eksperymentować w kuchni. Ogólnie rzecz biorąc, nie potrzebujesz dużej ilości konopi, aby uzyskać efekty, których szukasz. Sprawdź ten przepis na cannabutter, aby dowiedzieć się, ile marihuany potrzebujesz.
W przeciwieństwie do palenia, w kuchni nie potrzebujesz też pąków najlepszej jakości. Do gotowania możesz wykorzystać cenne kannabinoidy z łodyg, liści i pozostałości po przycinaniu. Możesz też stosować resztki z dna torby, w której przechowujesz cannabis, często zawierające mieszankę kilku rodzajów marihuany. Komercyjne kuchnie, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, często używają mieszanych pąków do gotowania, więc jeśli takie masz, rozważ tę opcję. Zachowaj swoje najlepsze pąki do palenia.
4. Pomijanie wody w przepisach na oleje lub masła
Chociaż niektórzy puryści powiedzą Ci, że to nieprawda, dodanie wody do naparu to sprytna sztuczka. W ten sposób Twoje masło/ olej się nie przypali, a kannabinoidy nie ulegną degradacji. Nie ma dokładnej ilości wody, jaką należy dodać, ale staraj się użyć co najmniej tyle, ile oleju lub masła. Woda odparuje, a zobaczysz różnicę w produkcie końcowym, który nie będzie tak zielony.
5. Wyciskanie każdej ostatniej kropli z naparu
Po tym jak masło konopne pobierze kannabinoidy z cannabis, należy je powoli i ostrożnie odcedzić. Muślin jest najlepszym filtrem, ponieważ przepuszcza tylko olej. Uważaj, aby nie ściskać go zbyt mocno, ponieważ do mieszanki może dostać się nadmiar materiału roślinnego. Bądź delikatny i pozwól otrzymanemu produktowi przefiltrować się samemu, grawitacja zadziała za Ciebie.
6. Brak testu mocy naparu przed gotowaniem
Gotowanie z marihuaną w domu nie musi być grą w rosyjską ruletkę. Sprawdź moc naparu zanim zaczniesz gotować, zwłaszcza jeśli próbujesz nowego przepisu.
Weź małą łyżeczkę świeżo wzbogaconego tłuszczu i przetestuj na sobie. Poczekaj godzinę i oceń efekty. Pomoże Ci to określić, jak mocna jest partia produktu.
Inną opcją jest skraplanie potraw naparem na koniec gotowania. Jest to łatwy sposób na kontrolowanie dawki i ocenę skutków przyjmowania marihuany z jedzeniem oraz określenie, jak szybko doświadczysz efektów.
7. Niedostateczne mieszanie podczas gotowania
Dodając olej lub masło konopne do potrawy, należy również upewnić się, że te składniki są równomiernie rozprowadzone W przeciwnym razie niektórzy ludzie nic nie poczują, a inni mogą wylądować w kosmosie. Wymieszaj dokładnie cokolwiek gotujesz. A potem zrób to ponownie.
8. Brak wiedzy na temat tego, jak stosować koncentraty
Gotowanie z gotowymi koncentratami również jest sztuką i wymaga trochę praktyki.
Gotowanie z użyciem kiefu jest łatwe i przyjemne. Jego drobna konsystencja niemal natychmiast rozpuszcza się w płynach i tłuszczach, czasem nawet w temperaturze pokojowej. Haszysz wymaga jednak trochę przygotowania w zależności od jego konsystencji. Suchy haszysz można włożyć do robota kuchennego, a następnie go zmielić. Lepki rodzaj haszyszu należy podgrzać, aż się rozpuści.
Pamiętaj, że koncentraty cannabis są mocniejsze niż zwykłe pąki, więc będziesz potrzebować mniejszych ilości produktu, aby osiągnąć taką samą moc.
9. Ignorowanie wielkości porcji
Jeśli chcesz wiedzieć, jak silne są Twoje produkty spożywcze, ważne jest, abyś obliczył odpowiednią dawkę. Obecnie większość pąków zawiera średnio 15–20% THC, ale co to oznacza, kiedy wykorzystujesz je do gotowania?
Gdybyśmy żyli w świecie, w którym 100% THC z rośliny trafia do Twoich produktów spożywczych, odmiana zawierająca 20% THC dawałaby:
1 gram pąków = 1 000 mg suchej masy = 200 mg THC
Więc jeśli przygotowujesz produkt spożywczy dla początkujących (zwykle od 5 do 10 mg na jedną porcję), wtedy 1 gram zioła da Ci 20 porcji. Ale nie żyjemy w świecie stuprocentowego transferu THC — możesz spodziewać się, że jedynie około 50% substancji znajdzie się w Twoich produktach. Aby przygotować 20 porcji z zioła zawierającego 20% THC, będziesz potrzebować 2 gramów pąków.
10. Ignorowanie wyboru odpowiedniej odmiany
Dokładnie tak samo, jak podczas palenia, różne odmiany zapewniają różne efekty. Chociaż ma to trochę wspólnego z genetyką rośliny (indica vs sativa), przekonasz się, że największą rolę odgrywają tutaj specyficzne profile kannabinoidów i terpenów.
Za smaki i aromaty rośliny odpowiadają terpeny. Gdy dowiadujemy się więcej o marihuanie, odkrywamy, że terpeny również odgrywają ogromną rolę w działaniu zioła.
Efekt świty to zjawisko synergii chemicznej, które występuje między różnymi związkami konopi, gdy są one spożywane razem. Dotyczy to THC, CBD, terpenów, a także innych niezliczonych związków znajdujących się w tej roślinie.
W zależności od efektu, którego szukasz, jedna z czterech poniższych odmian będzie świetna do przygotowywania produktów spożywczych:
• Wysoka zawartość THC zapewniająca mocne efekty: Royal Gorilla
Royal Gorilla to hybryda zawierająca 50% genów indica i 50% sativa oraz dominację pinenu w swoim profilu terpenowym. To przekłada się na umysłowy haj, a także relaksujący efekt fizyczny, który uspokaja całe ciało. Odmiana ta osiąga 25% THC lub więcej, więc nie może być lekceważona! Dawkuj ostrożnie.
Fat Banana
Banana x OG Kush | |
350 - 400 gr/m2 | |
80 - 140 cm | |
8 - 10 tygodni | |
THC: 25% |
Sativa 30% Indica 70% | |
450 - 500 gr/plant | |
170 - 200 cm | |
Późny wrzesień | |
Uspokajające |
• Aromatyczna, bogata w terpeny odmiana: Lemon Shining Silver Haze
Dzięki wysokiemu stężeniu limonenu, cytrusowo-słodka Lemon Shining Silver Haze sprawi, że poczujesz mocny, upalający haj. Limonen jest znany ze swoich cytrusowych aromatów, niektóre jego izomery pachną jak pomarańcze, a inne jak cytryny. Lemon Shining Silver Haze sprawi, że poczujesz się ożywiony i będziesz chciał wracać to jej paków.
Lemon Shining Silver Haze
Lemon Skunk x Shining Silver Haze | |
600 - 650 gr/m2 | |
80 - 140 cm | |
9 - 10 tygodni | |
THC: 21% |
Sativa 75% Indica 25% | |
650 - 700 gr/plant | |
130 - 170 cm | |
W połowie października | |
Klarowne, Upalające, Zrównoważony |
• Dobry stosunek THC do CBD dla odprężającego i trzeźwego efektu: Medical Mass
Jeśli szukasz czegoś o działaniu kojącym i mniej odurzającym, to powinieneś sięgnąć po pikantno-słodką Medical Mass. Ta odmiana oferuje mocne, ale spokojne efekty. Zawierając około 10% THC oraz 10% CBD, Medical Mass jest świetną kandydatką do produkcji artykułów spożywczych o średniej mocy.
Medical Mass
Critical Mass x CBD dominant plant | |
500 - 550 gr/m2 | |
60 - 100 cm | |
10 - 11 tygodni | |
THC: 10% |
Sativa 40% Indica 60% | |
500 - 550 gr/plant | |
120 - 150 cm | |
Późny wrzesień | |
Relaksujące fizycznie, Uspokajające |
• Wysoka zawartość CBD dla kojących efektów: Solomatic CBD
Jeśli interesuje Cię wyłącznie CBD i nie chcesz odczuć haju, Solomatic CBD jest fantastyczną alternatywą dla Lemon Shining Silver Haze. Posiada podobny profil terpenów, ale bez efektów THC. Ta odmiana zawiera do 21% CBD!
Solomatic CBD
Diesel CBD x Asia CBD Auto | |
150 - 200 gr/m2 | |
50 - 100 cm | |
7 - 8 tygodni | |
THC: 1% |
Sativa 20% Indica 70% Ruderalis 10% | |
30 - 80 gr/plant | |
60 - 100 cm | |
10-11 tygodni po wykiełkowaniu | |
Klarowne, Lekkie |