Zawiera GRATISOWE przedmioty
Historia odmian cheese
Dzięki rozwojowi metod hodowli i uprawy konopi powstają nowe gatunki tej rośliny. Istnieją całe rodziny odmian, które charakteryzuje pewien smak lub konkretne doznanie. Odmiany Kush dają bardzo mocnego haja, Haze rozpływa się w ustach i ożywia ciało i umysł, a Diesel pachnie jak… olej napędowy. Jednak prawdziwi konopni koneserzy poszukują czasem bardziej kompleksowych aromatów. Jeżeli należycie do tego grona to mocny, wyrazisty aromat odmian Cheese może być właśnie tym, czego szukacie. W ofercie RQS posiadamy wiele odmian Cheese, które można zamówić i doznać tych niezapomnianych wrażeń. Rozwój odmian Cheese oraz ich charakterystyczne cechy są częścią pięknej historii.
Contents:
Co to Jest Odmiana Cheese?
Cheese znana jest na całym świecie, wraz z odmianami, z którymi krzyżowana jest to tworzenia hybryd. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów Cheese, których genetyka wywodzi się z pierwotnej rośliny. Odmiany Cheese znane są ze względu na ich ostry, wyrazisty smak, kontrastujący ze słodkimi, owocowymi i ziołowymi aromatami innych odmian. Terpeny zawarte w Cheese są dość zróżnicowane, a wszystkie razem wydzielają bardzo ostry zapach. Zjełczały zapach kwasu oktanowego miesza się ze słodką, owocową nutą eteru tert-butylowo-metylowego oraz etylowego i metylowego kwasu octowego. W skład rośliny wchodzi również kwas izowalerianowy oraz terpeny o mniej przyjemnym zapachu, takie jak kwas kapronowy (kojarzący się z zapachem zwierząt domowych) i merkaptan metylowy (wynagradzający palacza wonią zgniłej kapusty).
Wszystko razem jest zróżnicowaną, ekscentryczną paletą zapachów. Prawdę mówiąc, takie bogactwo aromatów nie przypadnie wszystkim do gustu. Podobnie jak w przypadku prawdziwego sera, który doskonale smakuje, ale brzydko pachnie, także powyższe odmiany znajdują swoich zwolenników. Odmiany Cheese dają efekt tzw. umami, czyli doznanie łagodnego smaku, dominującego nad ostrym aromatem.
Cheese wytwarza również wiele włosków obfitujących w THC, co przynosi relaksujący, błogi stan. Wykorzystuje się go do łagodzenia objawów bólu, lęków i depresji, a także w celu pobudzenia apetytu. Fakt, że ta wyjątkowa odmiana stała się tak popularna, wydaje się być uzasadniony. Ale skąd tak naprawdę ona pochodzi?
Skąd Pochodzi Cheese?
Pierwsza odmiana Cheese pojawiła się w dość tajemniczych okolicznościach w latach 80-tych. Jak głosi legenda, hodowca z Kalifornii, niejaki Sam “the Skunkman” przeniósł się do Holandii w celu rozpoczęcia uprawy na poważnie. Przywiózł ze sobą legendarną odmianę własnego pomysłu, Skunk #1. Ze względu na szybkość rozwoju rośliny, stała się ona popularna wśród holenderskich hodowców. Powtarzającym się problemem był jednak zbyt mocny zapach, przez co bardzo trudne było jej palenie bez zwracania na siebie niechcianej uwagi. W 1988 roku nasiona Skunka trafiły do Wielkiej Brytanii i wtedy wydarzyło się coś dziwnego.
Hodowca z południowo-wschodniej Anglii odkrył, że dojrzałe osobniki wydzielają charakterystyczny, serowy smród. Roślina przynosiła obfite plony, sklonowano ją i stała się niezwykle popularna na całej wyspie. W latach 90-tych rozpowszechniła się na festiwalach i w społecznościach alternatywnych stając się ulubioną odmianą na powstającej scenie rave. Nasiona przywiezione do Wielkiej Brytanii umożliwiły powstanie odmiany Cheese. Jej mocny smak i haj spowodował zwiększenie popytu. Obecnie, odmiana cieszy się popularnością w Wielkiej Brytanii oraz we wszystkich krajach, w których marihuana jest legalna.
Jak Uprawiać Cheese
Jeżeli chcielibyście się dowiedzieć o co w tym wszystkim chodzi, zamówcie nasiona Cheese i poczekajcie na efekty uprawy. Roślina nie jest zbyt wymagająca, o ile uprawia się ją w odpowiednich warunkach. Daje obfite plony, a zawartość THC w pąkach osiąga około 17%. Odmiany Cheese charakteryzuje odporność, a kwitnienie trwa około 8-9 tygodni; dobrze znoszą zmiany wilgotności, ale należy zachować stałą temperaturę pomiędzy 21-26°C (70–80°F).
Przy odpowiedniej ilości światła i przestrzeni, wysokość odmian Cheese może przekroczyć 2 metry. W warunkach wewnętrznych należy im zapewnić dużo miejsca lub mieć doświadczenie w przycinaniu (trenowaniu) w celu zmniejszenia ich rozmiarów. Osoby, które zdecydują się na hodowlę Royal Cheese Automatic nie będą miały takiego problemu. Większość odmian Cheese ma tendencję do rozkrzaczenia się, dlatego należy je nieco przycinać/defoliować w celu zmaksymalizowania plonów. W podobny sposób skutkuje metoda ScrOG (screen of green), która może zwiększyć wasze zbiory. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszym przewodniku.
Kolekcja Cheesowych Odmian Konopi RQS
Odmiany typu Cheese są palone od całych dekad. Wejdź i odkryj niektóre z najbardziej serowych Cheesów na tej planecie.rynku.
Royal Cheese (Fast Flowering)
Royal Cheese (Szybko Kwitnąca) to jedna z tych odmian, do której możesz mówić "Wasza Wysokość". Ta aromatyczna roślina została stworzona z myślą o rozpropagowaniu tych stylowych i królewskich efektów, podczas gdy zapachy dojrzałego sera zachwyca nos. Powstała, gdy Old School Skunk zakochał się w roślinach Afghan, a reszta jest historią.
Hodowcy indoor mogą się spodziewać, że ta odmiana osiągnie dokładnie 150cm wysokości. W uprawie outdoor rośliny wyciągną się na wysokość do 250cm i będą wymagały podparcia ze względu na wagę pąków. Faza kwitnienia trwa dokładnie 6-8 tygodni, ale niektórzy hodowcy wolą przedłużać kwitnienie o 2 tygodnie, aby uzyskać bardziej wyraziste efekty.
Royal Cheese (Fast Flowering)
|
Old School Skunk x Afghani |
|
450 - 500 gr/m2 |
|
60 - 100 cm |
|
7 - 8 tygodni |
|
THC: 17% |
|
Sativa 40% Indica 60% |
|
550 - 600 gr/plant |
|
130 - 200 cm |
|
Wczesny październik |
|
Klarowne, Upalające, Zrównoważony |
Kup Royal Cheese (Fast Flowering)
Royal Cheese Automatic
Ten krzepki, autokwitnący Cheese zacznie błyskawicznie wytwarzać pąki. Hodowcy chcący jak najszybciej uzupełnić zapasy serowymi kannabinoidami powinni mocno zastanowić się nad dodaniem tej roślinki do swojej uprawy. Od nasionka do zbiorów, Royal Cheese Automatic kończy swój cykl życia w 10 tygodni i daje w pełni dojrzałe, pokryte włoskami pąki, które dają uczucie relaksującego, fizycznego upalenia.
Ta roślina nie przekracza 100cm wysokości; to dyskretna roślina. Ponieważ rośnie niska i szybko kwitnie jest idealnym wyborem dla początkujących hodowców. Jedyne, co trzeba robić to podlewać je, zapewniać im potrzebne substancje odżywcze i okazywać im dużo miłości.Wiemy, że może to dziwne, ale Royal Cheese potrzebuje właśnie miłości, tak po prostu jest.
Royal Cheese Auto
|
Cheese x Royal Critical x Ruderalis |
|
425 - 475 gr/m2 |
|
60 - 100 cm |
|
7 - 8 tygodni |
|
THC: 15% |
|
Sativa 30% Indica 50% Ruderalis 20% |
|
160 - 210 gr/plant |
|
60 - 120 cm |
|
11 - 12 weeks after sprouting |
|
Relaksujące fizycznie, Upalające |
Blue Cheese
Blue Cheese brzmi jak odmiana konopi o najbardziej intensywnym zapachu, ale tak naprawdę "Blue" w nazwie nie odnosi się do koloru pleśni w serach, ale do genów Blueberry, które ta odmiana zawiera. Aromaty serów i jeżyn oczarują każdego. Uczucie fizycznego upalenia i interesująca kontemplacja to efekt działania tego prawdziwego delikatesu z dominacją indici.
Uprawiana indoor, Blue Cheese osiąga 100-160cm wysokiści i 140-200cm na zewnątrz. To stosunkowo niska odmiana zależna od cyklu światła, która kończy fazę kwitnienia w 7-8 tygodni. Blue Cheese daje solidne plony dochodzące do 500-550g na roślinę przy uprawie outdoor. Biorąc pod uwagę jej nieduże rozmiary, ta roślina zdecydowanie wytwarza porządną ilość smakowitych pąków pokrytych pięknymi kryształkami.
Blue Cheese
|
Original Cheese x Oregon Blueberry Blend |
|
500 - 550 gr/m2 |
|
100 - 160 cm |
|
8 - 9 tygodni |
|
THC: 19% |
|
Sativa 40% Indica 60% |
|
500 - 550 gr/plant |
|
140 - 200 cm |
|
Późny wrzesień |
|
Klarowne, Relaksujące fizycznie, Upalające |
Blue Cheese Automatic
Kiedy Cheese, Blueberry i geny ruderalis zdecydowały się na tantryczny trójkąt, na świecie pojawił się Blue Cheese Automatic. Umysłowe, poprawiające nastrój działanie tej odmiany Cheese kierują myśli na wrodzoną naturę Blue Cheese Automatic i to, co ma do zaoferowania ludzkiemu gatunkowi. Entuzjaście będą się delektować słodkimi i owocowymi smakami w tej wyśmienitej, pełnej kannabinoidów uczcie dla zmysłów.
Od nasionka do zbiorów Blue Cheese Automatic potrzebuje około 9-10 tygodni, aby w pełni wytworzyć te owocowo-serowe pąki. To malutka odmiana, osiągająca 40-70cm wysokości indoor i 60-110cm outdoor. Dzięki temu jest idealna dla "sekretnych" hodowców, którym zależy na dyskrecji. Przy uprawie outdoor hodowcy mogą spodziewać się zbiorów rzędu 60-110g na roślinę, uprawiana pod dachem da 325-375g/m².
Blue Cheese Auto
|
Blueberry x Cheese x Ruderalis |
|
325 - 375 gr/m2 |
|
40 - 70 cm |
|
6 - 7 Tygodnie |
|
THC: 16% |
|
Sativa 35% Indica 40% Ruderalis 25% |
|
60 - 110 gr/plant |
|
60 - 110 cm |
|
10-11 tygodni po wykiełkowaniu |
|
Klarowne, Polepszające nastrój |
Fast Eddy Automatic CBD
Ta odmiana powstała, gdy zdecydowaliśmy się połączyć Cheese, Juanita la Lagrimosa i geny ruderalis w jedną bogatą w CBD hybrydę, którą nazwaliśmy Fast Eddy Automatic CBD. Ta odmiana ma THC na poziomie 9% i wysoką zawartość CBD, dzięki czemu uzyskana została tak pożądana równowaga obydwu głównych kannabinidów. Daje bardzo wyluzowane, relaksacyjne efekty bez jednoczesnego zamulenia. Cytrusowe smaki tej odmiany doskonale uzupełniają jej odżywcze działanie.
Hodowcy indoor będą się cieszyć zbiorami rzędu 400-450g/m² pąków, podczas gdy entuzjaści outdoor mogą oczekiwać plonów wynoszonych 80-130 g na roślinę. Ta autokwitnąca odmiana kończy swój cykl życia po 8-9 tygodniach i jest doskonała dla hodowców, chcących szybko uzyskać dużo pąków bogatych w CBD.
Fast Eddy Automatic CBD
|
Cheese x Juanita la Lagrimosa x Ruderalis |
|
400 - 450 gr/m2 |
|
60 - 100 cm |
|
7 - 8 tygodni |
|
THC: 9% |
|
Sativa 50% Indica 40% Ruderalis 10% |
|
80 - 130 gr/plant |
|
80 - 120 cm |
|
10-12 tygodni po wykiełkowaniu |
|
Klarowne, Uspokajające |
Kategorie
Rodziny szczepów konopi