Historia odmian marihuany Cheese

Cheese Genetics

Prawie każdy hodowca i palacz marihuany zna odmianę Cheese. Przetrwała ona próbę czasu, nawet we współczesnej epoce niezwykle silnych odmian marihuany. Z tego artykułu dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o tej legendzie i jej pochodzeniu. Następnie dowiesz się, jak uprawiać niektóre z naszych najlepszych odmian Cheese.


Co to jest marihuana Cheese?

Odmiana Cheese zajmuje miejsce w panteonie klasycznych odmian marihuany. Ma ona bogatą historię, która zaczyna się w Stanach Zjednoczonych, a kończy w Wielkiej Brytanii. Mimo że współczesne czasy przyniosły odmiany o rekordowych poziomach THC i kusząco słodkich profilach terpenów, Cheese niesie ze sobą nostalgię minionych czasów.

Znana na całym świecie ze swojego wyraźnie serowego smaku i aromatu, odmiana Cheese zapewnia również upalający haj, który jest fizycznie relaksujący, ale nie przykleja do kanapy. Ponieważ zarówno hodowcy, jak i palacze pokochali tę odmianę, wielu hodowców wykorzystało genetykę Cheese jako podstawę dla nowych odmian, które oferują aromatyczne nuty swojej pikantnej poprzedniczki.

Czy Cheese to ta sama odmiana, co Skunk?

Nie do końca. Odmiany Cheese i Skunk #1 mają wiele wspólnego, ale to dwie różne odmiany. Jak za chwilę dowiesz się z historii odmiany Cheese, ta odmiana to fenotyp Skunk #1, który powstał po jej pojawieniu się w Wielkiej Brytanii. Zarówno Skunk #1, jak i Cheese mają takie same korzenie, ale czynniki środowiskowe, które wywołują trwałe zmiany w ekspresji genów doprowadziły do powstania Cheese.

Ta odmiana różni się kilkoma cechami od Skunk #1, w tym smakiem, efektami i specyfiką uprawy. Odmiana Cheese na początku była dostępna tylko jako klon, ale z czasem hodowcy zaczęli produkować nasiona i stabilizować rośliny, aby zachować zapach oryginalnego fenotypu.

Skunk vs Chesee Cannabis Strains

Jaka jest historia odmiany Cheese?

Historia odmiany Cheese zaczyna się w latach 80. w Stanach Zjednoczonych. To tutaj legendarny hodowca Sam „The Skunkman” z Sacred Seeds zdecydował się wypakować walizkę swoimi autorskimi genami marihuany i udać się do Amsterdamu. Wśród tych nasion, Sam przetransportował swoje kultowe dzieło – Skunk #1. Tutaj ta odmiana szybko stała się popularna ze względu na intensywny aromat tworzony przez wysokie poziomy lotnych cząsteczek siarki.

Jednak mimo ponętnych cech tej nowej odmiany, hodowcy w Holandii szybko napotkali problem. Podczas gdy zapach Skunk #1 sprawił, że ta odmiana błyskawicznie stała się hitem, z drugiej strony był on bardzo zdradliwy. Wielu hodowców informowało o wizytach policji, kiedy rośliny zaczynały kwitnąć. Popularność Skunk #1 nie zmalała, ale ta wada zmusiła hodowców do dalszych innowacji i produkcji odmian o mniej oczywistym zapachu. Hodowcy w Wielkiej Brytanii dowiedzieli się o tej genetyce i pod koniec lat 80. XX wieku dotarła tam specjalna partia nasion.

Tutaj, nieznany hodowca natknął się na wyjątkowy fenotyp. Poza innymi cechami, miał on wyjątkowo serowy aromat, który nie był obecny w zwykłych roślinach Skunk #1. Aby zabezpieczyć ten fenotyp, hodowca zachował szczepkę, która w końcu trafiła do The Exodus Collective, społeczności znanej z działalności społecznej i darmowych imprez. Marihuana Cheese stała się niezmiernie popularna pośród brytyjskich fanów marihuany i tak pozostało do dziś.

Czy Cheese to mocna odmiana?

Odmianie UK Cheese brakuje wyjątkowej mocy wielu nowoczesnych hybryd, ale wielu doświadczonych palaczy zgadza się, że to nie umniejsza przyjemności palenia Cheese. Cheese zawiera około 20% THC, ale ten kannabinoid to nie jedyna substancja odpowiedzialna za efekty tej odmiany. Inne składniki, takie jak terpeny, wzmacniają haj i wywołują podnoszący na duchu, euforyczny efekt, który w żadnym wypadku nie jest słaby.

Intensywny aromat i urok odmian marihuany Cheese

Odmiana UK Cheese produkuje dobre plony i przyjemne efekty, ale to jej zapach wyróżnia ją na tle innych odmian i jest głównym powodem, dla którego marihuana Cheese pozostaje tak popularna do dziś. Na jej złożony zapach składa się szereg różnych terpenów, w tym terpinolenu, ocymenu i mircenu, które oferują nuty mięty, owoców i ziół.

Jednak to głównie lotne związki siarki (ang. volatile sulphur compounds, VSC) zawarte w Cheese stanowią podstawę jej wyjątkowego zapachu i smaku. Te intensywne związki odpowiadają za aromat czosnku, cebuli, sera i jajek. Choć na papierze może to brzmieć odstraszająco, te chemikalia dodają zaskakująco smacznego i pikantnego charakteru określonym odmianom marihuany.

W pąkach Cheese lotne związki siarki dodają mocne nuty – jak się domyślacie – sera oraz czosnku. Tymczasem terpeny nadają subtelny, owocowy i kwiatowy zapach, który uzupełnia profil smakowy.

Kolekcja odmian Cheese RQS

Nasi doświadczeni hodowcy uwielbiają odmiany marihuany Cheese. Na przestrzeni lat wykorzystali oryginalną odmianę i jej bliskie przodkinie, aby stworzyć nowe odmiany Cheese. Poprzez krzyżowanie ich z wieloma legendarnymi genami, stworzyli jedne z najpyszniejszych i najbardziej produktywnych dostępnych odmian.

Royal Cheese

Royal Cheese to jedna z najbardziej intensywnie pachnących odmian Cheese. Wysiej te nasiona bezpośrednio do ostatecznych pojemników i zapewnij im wystarczającą ilość wody, dopóki nie pojawią się kiełki (2–3 dni). Pod koniec drugiego tygodnia siewka będzie mocna i zdrowa, będzie mierzyła około 7 cm i będzie miała kilka zestawów prawdziwych liści. W czwartym tygodniu roślina osiągnie 26 cm i będzie miała duże liście wachlarzowe i grubą, silną główną łodygę.

Royal chesee

Radzimy, aby wywołać kwitnienie w 6. tygodniu, w którym to momencie roślina będzie miała gęsty baldachim. Pod koniec 9. tygodnia zauważysz wiele rozwijających się kwiatów, a intensywny aromat zacznie wypełniać przestrzeń do uprawy. Ponieważ to szybko kwitnąca odmiana, będzie potrzebowała tylko 7–8 tygodni, aby osiągnąć dojrzałość. Kiedy nadejdzie czas zbiorów, zdobędziesz około 550 g/m² z roślin uprawianych w pomieszczeniach i do 550 g na roślinę z roślin ogrodowych.

Royal Cheese zawiera do 19% THC i oferuje smaki cukierków, sera i owoców. Ciesz się głęboko upalającym fizycznym hajem za każdym razem, gdy zapalisz te pąki.

Royal Cheese (Fast Flowering)
Old School Skunk x Afghani
450 - 500 gr/m2
60 - 100 cm
7 - 8 tygodni
THC: 17%
Sativa 40% Indica 60%
550 - 600 gr/plant
130 - 200 cm
Wczesny październik
Klarowne, Upalające, Zrównoważony

Kup Royal Cheese (Fast Flowering)

Royal Cheese Auto

Jako automatycznie kwitnąca wersja Royal Cheese, Royal Cheese Auto dostarcza pyszne pąki w ułamku czasu. Ten szybki automat jest gotowy do zbiorów w zaledwie 11–12 tygodni od wykiełkowania nasion. Wysiej nasiona bezpośrednio do ostatecznego pojemnika i posyp grzybami mikoryzowmi, aby zapewnić optymalny rozwój systemu korzeniowego. Pod koniec drugiego tygodnia siewka będzie miała około 7–8 cm wysokości. Na tym etapie utrzymuj wilgotność na poziomie około 60%. Zastosuj techniki treningowe o niskim poziomie stresu w tygodniu 3., ponieważ w tygodniu 4. zaczną pojawiać się zalążki kwiatów.

Royal chesee auto

Na początku 5. tygodnia przestaw się na nawozy do kwitnienia i rozważ zastosowanie defoliacji. Usuń wszystkie liście, aby zapewnić dobry przepływ powietrza i dostęp światła do młodych pąków wewnątrz korony. Rozpocznij płukanie na 2 tygodnie przed planowanymi zbiorami. Upewnij się, że masz wystarczającą liczbę słoików, aby pomieścić do 475 g/m² przy uprawie w pomieszczeniu i 160–210 g na roślinę przy uprawie na zewnątrz.

Royal Cheese Auto łączy 15% THC z przepysznym smakiem sera, pieprzu i skunka. Ma podobny smak i działanie jak oryginalna odmiana Cheese. Wybierz waporyzator, aby naprawdę docenić smak pąków i cieszyć się łagodnym hajem.

Royal Cheese Auto
Cheese x Royal Critical x Ruderalis
425 - 475 gr/m2
60 - 100 cm
7 - 8 tygodni
THC: 15%
Sativa 30% Indica 50% Ruderalis 20%
160 - 210 gr/plant
60 - 120 cm
11 - 12 weeks after sprouting
Relaksujące fizycznie, Upalające

Kup Royal Cheese Auto

Blue Cheese

Przygotuj się na aktywację kubków smakowych przez Blue Cheese. To potomkini Original Cheese i Oregon Blueberry Blend, więc w jej pąkach znajdziesz wyjątkowo wysoki poziom lotnych związków siarki i owocowych terpenów. Aby uprawiać Blue Cheese, hodowcy potrzebują przestrzeni, w której zmieszczą się rośliny osiągające wysokość 160 cm w pomieszczeniu i 200 cm na zewnątrz. Wykiełkuj nasiona w szklance wody i przenieś kiełki do ostatecznych doniczek, gdy ich korzenie palowe osiągną długość 2 cm. Zacznij włączać oświetlenie w pomieszczeniu, gdy tylko pojawią się kiełki. W 3. tygodniu twoja roślina osiągnie już około 50 cm. W tym momencie podejmij decyzję o zastosowaniu treningu, aby rośliny nie przekroczyły 100 cm, lub nie interweniuj, aby osiągnęły maksymalną wysokość w pomieszczeniu.

Blue chesee

Przestaw rośliny na kwitnienie około 6–7. tygodnia. Tydzień później zauważysz słaby zapach. W tygodniach 9–10. rozpocznij wdrażanie strategii kontroli nieprzyjemnego zapachu. W tym momencie zauważysz też, że pąki zaczynają nabrzmiewać. Poczekaj, aż większość słupków zmieni kolor na pomarańczowy i rozpocznij zbiory, będzie to około 13–14 tygodnia. Z roślin znajdujących się w pomieszczeniach zbierzesz do 550 g/m².

Ciesz się relaksującym i upalającym hajem napędzanym 19% THC. Średni poziom CBD pomaga utrzymać ten haj w ryzach. Smak słodyczy, sera i owoców sprawi, że będziesz wielokrotnie wracał do tej odmiany.

Blue Cheese
Original Cheese x Oregon Blueberry Blend
500 - 550 gr/m2
100 - 160 cm
8 - 9 tygodni
THC: 19%
Sativa 40% Indica 60%
500 - 550 gr/plant
140 - 200 cm
Późny wrzesień
Klarowne, Relaksujące fizycznie, Upalające

Kup Blue Cheese

Blue Cheese Auto

Jeśli wolisz skosztować tego, co ma do zaoferowania Blue Cheese w krótszym czasie, musisz zaopatrzyć się w nasiona Blue Cheese Auto. To potomkini Blueberry, oryginalnej odmiany Cheese i genetyki ruderalis, która oferuje piękne, fioletowo-zielone pąki i zachwycający serowy smak. W ciągu tygodnia od wykiełkowania będziesz mieć siewkę o wysokości około 2 cm. W fazie wegetatywnej odmiana ta dobrze reaguje na płynne wodorosty, emulsję rybną i płynny biohumus. Zastosuj ulubione techniki treningowe około 3. tygodnia okresu wegetacyjnego, aby utrzymać rośliny na wysokości około 40–60 cm przez cały cykl wzrostu. W 4. tygodniu twoja roślina będzie miała grubą i mocną łodygę oraz duże, woskowe liście wachlarzowe, a także wyłaniające się zalążki kwiatów.

Blue chesee auto

W okresie kwitnienia przestaw się na guano nietoperza i sfermentowany sok owocowy, aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie roślin na fosfor. W 8. tygodniu zauważysz, że silny, serowy zapach wypełni przestrzeń uprawy. Płuczki węglowe dobrze poradzą sobie z zapachem w pomieszczeniach, podczas gdy rośliny towarzyszące, takie jak mięta i bazylia, pomogą kontrolować nieprzyjemny zapach na zewnątrz. Przygotuj się na zbiory do 375 g/m² w pomieszczeniu i 60–110 g na roślinę na zewnątrz.

Kiedy wypróbujesz te pąki, poczujesz eksplozję aromatów sera, ziemi, owoców i pieprzu. Gdy te smaki zanikną, poczujesz, jak narasta podnoszący na duchu haj.

Blue Cheese Auto
Blueberry x Cheese x Ruderalis
325 - 375 gr/m2
40 - 70 cm
6 - 7 Tygodnie
THC: 16%
Sativa 35% Indica 40% Ruderalis 25%
60 - 110 gr/plant
60 - 110 cm
10-11 tygodni po wykiełkowaniu
Klarowne, Polepszające nastrój

Kup Blue Cheese Auto

Fast Eddy Automatic CBD

Jeśli szukasz szybko rosnącej odmiany, która oferuje pikantne smaki, poznaj Fast Eddy Automatic CBD. Ta odmiana o wysokiej zawartości CBD pochodzi od genetyki Cheese, Juanita la Lagrimosa i ruderalis. Kiedy wysiejesz nasiona, będzie mógł podziwiać, jak rośliny pędzą do zbiorów, a cały cykl ich życia trwa 10–12 tygodni. Pod koniec pierwszego tygodnia okresu wegetacyjnego będziesz miał 5-centymetrową siewkę. Utrzymuj wilgotność na poziomie 70%, aby pobudzić zdrowy wzrost. Około 3. tygodnia ta roślina marihuany Cheese osiągnie 18 cm wzrostu. Przywiąż rosnącą końcówkę łodygi, aby boczne gałęzie skierowały się ku niebu i stworzyły płaski, produktywny baldachim. Pojawienie się zalążków kwiatów w 4. tygodniu będzie oznaczać przejście do fazy kwitnienia.

Fast eddy CBD

Kiedy minie drugi tydzień kwitnienia, zauważysz już młode pąki wypełnione białymi słupkami. Niepowtarzalny aromat sera zacznie zalewać przestrzeń uprawową w 3. tygodniu kwitnienia. Przepłucz rośliny na 2 tygodnie przed zbiorami, aby uzyskać jak najgładszy dym. Przygotuj miejsce do suszenia, które pomieści do 450 g/m² z roślin indoor i 80–130 g na roślinę z roślin hodowanych na zewnątrz.

Zawartość THC i CBD w Fast Eddy Automatic wynosząca 9% sprawi, że będziesz trzeźwy i poczujesz się, jakbyś unosił się w chmurach. Delektuj się przepysznym smakiem sera, cytrusów i ziemi.

Fast Eddy Automatic CBD
Cheese x Juanita la Lagrimosa x Ruderalis
400 - 450 gr/m2
60 - 100 cm
7 - 8 tygodni
THC: 9%
Sativa 50% Indica 40% Ruderalis 10%
80 - 130 gr/plant
80 - 120 cm
10-12 tygodni po wykiełkowaniu
Klarowne, Uspokajające

Kup Fast Eddy Automatic CBD

Masz 18 lat lub więcej?

Treści na RoyalQueenSeeds.com są odpowiednie jedynie dla osób dorosłych i są zarezerwowana dla osób pełnoletnich.

Upewnij się, że znasz prawo obowiązujące w swoim kraju.

Klikając WEJDŹ, potwierdzasz,
że masz ukończone
18 lat lub więcej.