HISTORIA ODMIAN CHEESE

Dzięki rozwojowi metod hodowli i uprawy konopi powstają nowe gatunki tej rośliny. Istnieją całe rodziny odmian, które charakteryzuje pewien smak lub konkretne doznanie. Odmiany Kush dają bardzo mocnego haja, Haze rozpływa się w ustach i ożywia ciało i umysł, a Diesel pachnie jak… olej napędowy. Jednak prawdziwi konopni koneserzy poszukują czasem bardziej kompleksowych aromatów. Jeżeli należycie do tego grona to mocny, wyrazisty aromat odmian Cheese może być właśnie tym, czego szukacie. W ofercie RQS posiadamy wiele odmian Cheese, które można zamówić i doznać tych niezapomnianych wrażeń. Rozwój odmian Cheese oraz ich charakterystyczne cechy są częścią pięknej historii.

Royal Cheese

CO TO JEST ODMIANA CHEESE?

Cheese znana jest na całym świecie, wraz z odmianami, z którymi krzyżowana jest to tworzenia hybryd. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów Cheese, których genetyka wywodzi się z pierwotnej rośliny. Odmiany Cheese znane są ze względu na ich ostry, wyrazisty smak, kontrastujący ze słodkimi, owocowymi i ziołowymi aromatami innych odmian. Terpeny zawarte w Cheese są dość zróżnicowane, a wszystkie razem wydzielają bardzo ostry zapach. Zjełczały zapach kwasu oktanowego miesza się ze słodką, owocową nutą eteru tert-butylowo-metylowego oraz etylowego i metylowego kwasu octowego. W skład rośliny wchodzi również kwas izowalerianowy oraz terpeny o mniej przyjemnym zapachu, takie jak kwas kapronowy (kojarzący się z zapachem zwierząt domowych) i merkaptan metylowy (wynagradzający palacza wonią zgniłej kapusty).

Wszystko razem jest zróżnicowaną, ekscentryczną paletą zapachów. Prawdę mówiąc, takie bogactwo aromatów nie przypadnie wszystkim do gustu. Podobnie jak w przypadku prawdziwego sera, który doskonale smakuje, ale brzydko pachnie, także powyższe odmiany znajdują swoich zwolenników. Odmiany Cheese dają efekt tzw. umami, czyli doznanie łagodnego smaku, dominującego nad ostrym aromatem.

Cheese wytwarza również wiele włosków obfitujących w THC, co przynosi relaksujący, błogi stan. Wykorzystuje się go do łagodzenia objawów bólu, lęków i depresji, a także w celu pobudzenia apetytu. Fakt, że ta wyjątkowa odmiana stała się tak popularna, wydaje się być uzasadniony. Ale skąd tak naprawdę ona pochodzi?

SKĄD POCHODZI CHEESE?

Pierwsza odmiana Cheese pojawiła się w dość tajemniczych okolicznościach w latach 80-tych. Jak głosi legenda, hodowca z Kalifornii, niejaki Sam “the Skunkman” przeniósł się do Holandii w celu rozpoczęcia uprawy na poważnie. Przywiózł ze sobą legendarną odmianę własnego pomysłu, Skunk #1. Ze względu na szybkość rozwoju rośliny, stała się ona popularna wśród holenderskich hodowców. Powtarzającym się problemem był jednak zbyt mocny zapach, przez co bardzo trudne było jej palenie bez zwracania na siebie niechcianej uwagi. W 1988 roku nasiona Skunka trafiły do Wielkiej Brytanii i wtedy wydarzyło się coś dziwnego.

Hodowca z południowo-wschodniej Anglii odkrył, że dojrzałe osobniki wydzielają charakterystyczny, serowy smród. Roślina przynosiła obfite plony, sklonowano ją i stała się niezwykle popularna na całej wyspie. W latach 90-tych rozpowszechniła się na festiwalach i w społecznościach alternatywnych stając się ulubioną odmianą na powstającej scenie rave. Nasiona przywiezione do Wielkiej Brytanii umożliwiły powstanie odmiany Cheese. Jej mocny smak i haj spowodował zwiększenie popytu. Obecnie, odmiana cieszy się popularnością w Wielkiej Brytanii oraz we wszystkich krajach, w których marihuana jest legalna.

Skunk XL Royal Queen Seeds

JAK UPRAWIAĆ CHEESE

Jeżeli chcielibyście się dowiedzieć o co w tym wszystkim chodzi, zamówcie nasiona Cheese i poczekajcie na efekty uprawy. Roślina nie jest zbyt wymagająca, o ile uprawia się ją w odpowiednich warunkach. Daje obfite plony, a zawartość THC w pąkach osiąga około 17%. Odmiany Cheese charakteryzuje odporność, a kwitnienie trwa około 8-9 tygodni; dobrze znoszą zmiany wilgotności, ale należy zachować stałą temperaturę pomiędzy 21-26°C (70–80°F).

Przy odpowiedniej ilości światła i przestrzeni, wysokość odmian Cheese może przekroczyć 2 metry. W warunkach wewnętrznych należy im zapewnić dużo miejsca lub mieć doświadczenie w przycinaniu (trenowaniu) w celu zmniejszenia ich rozmiarów. Osoby, które zdecydują się na hodowlę Royal Cheese Automatic nie będą miały takiego problemu. Większość odmian Cheese ma tendencję do rozkrzaczenia się, dlatego należy je nieco przycinać/defoliować w celu zmaksymalizowania plonów. W podobny sposób skutkuje metoda ScrOG (screen of green), która może zwiększyć wasze zbiory. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszym przewodniku.