Czas zbiorów może wydawać się ostatnim etapem procesu uprawy marihuany, ale jest to dalekie od prawdy. Po zebraniu owoców Twojej pracy, nadchodzi czas na najważniejszy ze wszystkich etapów: suszenie i konserwację.

Suszenie polega na tym, co myślisz — jest to proces usuwania większości wody z pąków. Suszenie sprawia, że można łatwiej obchodzić się z pąkami, są one bardziej odporne na tworzenie się pleśni i dużo przyjemniejsze w paleniu. Niektórzy hodowcy chętnie palą tylko wysuszone pąki, ale jeśli chcesz przenieść smak i moc swoich zbiorów na wyższy poziom, musisz je zakonserwować.


Dlaczego warto konserwować pąki cannabis?

Cierpliwość jest cnotą we wszystkich dziedzinach życia i z pewnością opłaca się cierpliwe konserwowanie pąków. Konserwacja to długotrwały proces, który może zająć tygodnie. Na początku może się to wydawać kłopotliwe, ale w rzeczywistości ten proces zamienia nieprzyjemne pąki w takie, które oferują gładki i pyszny dym. Dzieje się tak, ponieważ długotrwała konserwacja prowadzi do degradacji produktów ubocznych, wytwarzanych w procesie suszenia, takich jak cukry. Cząsteczki te pozostawiają w ustach szczególnie ostry i nieprzyjemny smak. Konserwowanie usuwa te substancje chemiczne, zapewniając gładki jak aksamit dym.

Konserwacja pozwala również zachować pożądane smaki. Cząsteczki, które nadają odmianom marihuany ich intensywny i niepowtarzalny smak, nazywane są terpenami. Te lotne związki mogą łatwo ulegać degradacji pod wpływem wysokiej temperatury, więc delikatne suszenie, po którym następuje długotrwała konserwacja, jest sposobem na uzyskanie smacznych pąków.

Smak nie jest jedyną rzeczą, na którą może wpływać konserwacja. Proces ten może również wzmocnić efekty marihuany. THC, aktywny składnik psychotropowy konopi indyjskich, z czasem ulega degradacji do kannabinoidu znanego jako CBN. Uważa się, że CBN jest łagodnie psychoaktywne, ale wiąże się z innymi efektami niż THC.

Konserwacja również znacznie wydłuża okres przydatności do spożycia Twoich pąków i dodatkowo minimalizuje przypadki wystąpienia pleśni. Prawidłowo utwardzone i przechowywane pąki mogą przetrwać rok lub dłużej bez utraty swojego smaku i siły.

Czynniki wpływające na proces konserwacji

Zanim przejdziemy do tego, jak konserwować pąki cannabis, omówmy niektóre czynniki, które wpływają na ten proces. Pomoże Ci to uzyskać dokładne zrozumienie tego, do czego dążyć, a czego unikać.

1. Unikaj ekspozycji na światło

Podczas procesu konserwacji musisz trzymać swoje zbiory w ciemnym miejscu. Światło to jeden z czynników, który może prowadzić do degradacji cennych cząsteczek, takich jak THC i terpeny. Aby światło nie zepsuło smaku i mocy kwiatów, trzymaj słoiki w ciemnej szafce lub pudełku. Alternatywnie, dodatkową ochronę zapewni przechowywanie pąków w szklanych słoikach Miron, które są wykonane z rodzaju szkła odfiltrowującego całe światło oprócz barw fioletu.

2. Chroń swoje pąki przed ciepłem

Ciepło będzie poważnym problemem tylko wtedy, gdy mieszkasz w klimacie, w którym robi się wyjątkowo gorąco. Ciepło to kolejny czynnik, który może prowadzić do degradacji kannabinoidów, potencjalnie zmniejszając moc pąków. Przechowuj słoiki w chłodnym miejscu, aby zminimalizować uszkodzenia i tworzenie się pleśni. Idealna temperatura do przeprowadzania konserwacji to około 21°C.

Video id: 592093995

3. Znajdź idealną wilgotność

Konserwacja jest prostym procesem, biorąc pod uwagę, że zaczynasz od odpowiednio wysuszonych pąków. Jeśli Twoja marihuana jest zbyt mokra przed utwardzeniem, pąki zlepią się razem i istnieje duża szansa, że powstanie w nich pleśń. Zwiększona wilgotność zachęci również bakterie beztlenowe do rozkładania marihuany. Znakiem rozpoznawczym tego zjawiska jest zapach amoniaku wydobywający się z słoików za każdym razem, gdy je otwierasz.

Z drugiej strony, konserwacja pąków, które są już zbyt suche powoduje, że powstaje na nich kruchy i szorstki osad, który jest nieprzyjemny do palenia. Idealnie, kwiaty marihuany powinny być suszone w pomieszczeniu o wilgotności 45–55%. Takie ustawienia doprowadzą do uzyskania suchej, lekko kruchej powierzchni zewnętrznej oraz bardziej wilgotnego wnętrza. Gdy nadejdzie czas konserwacji, wilgotność powinna być nieznacznie zwiększona do idealnego poziomu wynoszącego około 62%.

Video id: 510270053

Najlepszy sposób na konserwację pąków marihuany

Skoro już omówiliśmy te istotne czynniki, pamiętaj o nich, gdy będziesz konserwować swoje zapasy. W rzeczywistości, proces konserwacji polega po prostu na otwieraniu i zamykaniu słoików we właściwym czasie. Umieszczając wysuszone kwiaty marihuany w szczelnie zamykanych słoikach do przetworów, tworzysz im optymalnie kontrolowane środowisko. Te zamknięte naczynia pozwalają wilgoci z wnętrza kwiatów wydostać się na zewnątrz, bez nadmiernego zawilgocenia pąków. Ostatecznym celem jest marihuana, która po zapaleniu oferuje gładki dym oraz doskonały smak.

KROK 1: PRZYCINANIE PĄKÓW

Aby rozpocząć ten proces, musisz odpowiednio przygotować kwiaty. Jeśli suszyłeś swoje pąki pojedynczo, możesz przejść dalej. Jeśli jednak zdecydowałeś się suszyć je na gałęziach, musisz je najpierw przyciąć. Oddziel każdy pąk od gałęzi i pozbądź się liści cukrowych.

KROK 2: PRZECHOWYWANIE KWIATÓW

Następnie musisz umieścić swoją marihuanę w szczelnych pojemnikach. Słoiki mason to naprawdę solidna opcja, która pozwala hodowcom na łatwe monitorowanie pąków w trakcie całego procesu.

Umieść pąki luźno w pojemniku i napełnij do 75% objętości. Ważne jest, aby zostawić miejsce na powietrze. Teraz jest dobry moment, aby sprawdzić, czy Twoja marihuana jest wystarczająco sucha, aby móc przeprowadzić proces konserwacji. Delikatnie potrząśnij słoikami. Jeśli pąki swobodnie grzechoczą wewnątrz słoika, przejdź do kolejnego kroku. Jeśli natomiast zaczynają się zlepiać, oznacza to, że ich powierzchnia zewnętrzna jest nadal zbyt mokra i wymagane jest dalsze suszenie.

KROK 3: KONSERWACJA PĄKÓW I OPTYMALNA WILGOTNOŚĆ

Nałóż pokrywki na słoiki i umieść je w chłodnym i ciemnym miejscu, aby chronić pąki przed wymienionymi powyżej zagrożeniami. Najlepiej umieścić je w szafce lub innym pomieszczeniu, w którym utrzymuje się temperatura 21°C, a wilgotność względna w słoikach wynosi 60–65%. Jedynym sposobem dokładnego wykonania pomiaru jest umieszczenie małego higrometru (urządzenia mierzącego wilgotność) w każdym słoiku.

KROK 4: REGULACJA POZIOMÓW WILGOTNOŚCI

W ciągu pierwszych kilku dni będziesz musiał sprawdzać pąki około dwa razy dziennie. Sprawdzaj je przez szkło i uważnie obserwuj, czy nie powstają jakiekolwiek formy pleśni. Za każdym razem podczas sprawdzania słoików będziesz także musiał otworzyć pokrywkę na kilka minut, aby zapewnić wymianę świeżego powietrza. Miej także oko na higrometry. Jeśli odczyt wskazuje wilgotność 60–65%, kontynuuj bez żadnych zmian. Jeśli wilgotność będzie zbyt wysoka, zdejmij pokrywki ze słoików na około 3 godziny, aby nadmiar wilgoci mógł się ulotnić. Jeśli wilgotność jest zbyt niska, pozostaw słoiki zamknięte na dłuższy czas. Jeśli nadal nie zauważysz wzrostu wilgotności, umieść małe saszetki nawilżające w słoikach, których dotyczy problem.

KROK 5: JUŻ PRAWIE KONIEC

Kontynuuj otwieranie słoików raz dziennie przez następne 2 tygodnie, podejmując odpowiednie kroki w celu utrzymania optymalnej wilgotności. Po 3 tygodniach Twoje pąki będą dobrze zakonserwowane i gotowe do palenia. Warto zaznaczyć, że cierpliwość popłaca. Jakość Twoich kwiatów będzie się zwiększać nawet przez 6 miesięcy procesu konserwacji.

MASZ 18 LAT LUB WIĘCEJ?

Treści na RoyalQueenSeeds.com są odpowiednie jedynie dla osób dorosłych i są zarezerwowana dla osób pełnoletnich.

Upewnij się, że znasz prawo obowiązujące w swoim kraju.

Klikając WEJDŹ, potwierdzasz,
że masz ukończone
18 lat lub więcej.